Intervenție promptă pentru tratarea și stoparea afecțiunilor stomatologice
Printre manifestările tipice Sindromului Down, amintim:
Măsuri necesare:
Igienă orală corectă și tratarea timpurie a cariilor din dentiția primară
Un pas foarte important este susținerea și educarea copiilor cu Sindrom Down cu privire la menținerea igienei orale.
De asemenea, este știut că pacienții cu Sindrom Down manifestă apariția întârziată a dinților permanenți, precum și un număr mare de dinți lipsă, de aceea este esențial să se mențină dentiția primară cât mai mult timp posibil. Desigur, acest obiectiv are nevoie de susținerea medicului stomatolog.
Tratamente pentru a stopa evoluția bolii parodontale
Pacienții cu Sindrom Down prezintă o rată ridicată a bolii parodontale (incidență de 90-96% la adulți). Aceasta, în formă precoce și severă, este adesea observată cu debut la mijlocul și sfârșitul adolescenței.
Din nefericire, în unele cazuri, buna igiena orală și tratamentele semestriale de profilaxie se dovedesc insuficiente pentru a preveni progresia bolii parodontale la copiii cu Sindrom Down, astfel încât este necesar un tratament timpuriu și agresiv.
Acesta include:
- consultații la fiecare trei luni pentru detartrare și rindeluire radiculară;
- terapie cu antibiotice sistemice (dacă este cazul).
Desigur, o bună îngrijire acasă este esențială în managementul bolii parodontale la copiii cu Sindrom Down, dar acest lucru poate fi dificil de realizat din cauza deficienței intelectuale și dexterității manuale scăzute observate în cazul lor. De aceea, este important ca părinții să fie informați și educați în ceea ce privește îngrijirea adecvată a dinților, mai ales că vârsta la care copilul cu Sindrom Down poate să aibă grijă de propriii dinți poate fi mult mai târzie decât cea a altor copii.
Medicul stomatolog: educare și tratament
Este posibil ca părinții copiilor cu Sindrom Down să nu acorde atenție tratamentului stomatologic prea devreme deoarece pot exista probleme medicale mai presante decât dantura. Alteori, această situație poate să apară din considerente financiare, tratamentul stomatologic fiind destul de complex și de durată. Din păcate, acest lucru are o consecință importantă: părinții găsesc cu dificultate informația cu privire la îngrijirea adecvată a dinților copiilor și face mult mai dificil tratamentul stomatologic la adulții cu Sindrom Down.
În ceea ce privește tratamentele, deși copiii cu Sindrom Down au anumite nevoi unice, îngrijirea stomatologică pentru aceștia poate fi realizată în cabinetul medicului dentist fără să fie nevoie de aparatură sau facilități speciale. Desigur, experiența medicului cu astfel de cazuri va face ca obiectivele de tratament să fie atinse cu mai mare ușurință.